Dieta a chore stawy
- 520 Views
- Redaktor daliatorun.pl
- 18 stycznia 2019
- Dalia na temat diety
Kondycja naszych stawów w dużej mierze zależy od naszej codziennej diety. Osoby, które mają problemy ze stawami oraz osoby, które chcą takich problemów uniknąć powinny przede wszystkim ze swojej diety wyeliminować tłuste czerwone mięso. Stawom nie służy także dieta składająca się z żółtych, pleśniowych i topionych serów. Zarówno tłuste czerwone mięso, jak i wspomniane gatunki serów przyczyniają się bowiem do zwiększonej produkcji prostaglandyn. Są to hormony, które odpowiadają za stany zapalne w obrębie stawów.
Zupełnie odmiennym działaniem, czyli działaniem przeciwzapalnym i przeciwbólowym, charakteryzują się kwasy omega- W przypadku problemów ze stawami warto jeść więc każdego dnia tłuste ryby morskie, dodawać do potraw olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Działanie przeciwzapalne mają także przyprawy, a szczególnie imbir, kardamon i curry. Komponując menu, sięgajmy także po wzmacniające stawy warzywa, zimą także po te kiszone, i owoce zawierające duże ilości witaminy C i beta-karotenu.

- 22 lutego 2021
Po co, komu dieta- detoks?
- 11 stycznia 2021
Jabłecznik po treningu
- 9 października 2020
Relaksacyjna muzyka podczas ćwiczeń
- 5 października 2020
Po co, komu dieta- detoks?
Jabłecznik po treningu
Relaksacyjna muzyka podczas ćwiczeń
Catering dietetyczny – Toruń. Jaką dietę pudełkową wybrać?
Najlepsze dietetyczne śniadanie
Banany w diecie odchudzającej
Czy trening powoduje zmniejszenie biustu ?
W oczekiwaniu na efekty treningów