Kondycja naszych stawów w dużej mierze zależy od naszej codziennej diety. Osoby, które mają problemy ze stawami oraz osoby, które chcą takich problemów uniknąć powinny przede wszystkim ze swojej diety wyeliminować tłuste czerwone mięso. Stawom nie służy także dieta składająca się z żółtych, pleśniowych i topionych serów. Zarówno tłuste czerwone mięso, jak i wspomniane gatunki serów przyczyniają się bowiem do zwiększonej produkcji prostaglandyn. Są to hormony, które odpowiadają za stany zapalne w obrębie stawów.
Zupełnie odmiennym działaniem, czyli działaniem przeciwzapalnym i przeciwbólowym, charakteryzują się kwasy omega- W przypadku problemów ze stawami warto jeść więc każdego dnia tłuste ryby morskie, dodawać do potraw olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Działanie przeciwzapalne mają także przyprawy, a szczególnie imbir, kardamon i curry. Komponując menu, sięgajmy także po wzmacniające stawy warzywa, zimą także po te kiszone, i owoce zawierające duże ilości witaminy C i beta-karotenu.