Dieta dla kobiet po 50. roku życia
- 665 Views
- Redaktor daliatorun.pl
- 16 sierpnia 2019
- Dalia na temat diety
Kobiety po 50. roku życia powinny szczególnie dbać o układ kostny i układ krążenia. Konieczna jest w tym wieku dieta, która przede wszystkim będzie dostarczała kwasów omega-3, dużych ilości wapnia i błonnika, a ograniczała ilość cukru, tłuszczy pochodzenia zwierzęcego i soli.
Podstawą diety pań po 50. roku życia powinny być tłuste ryby morskie, zwłaszcza świeże. Dostarczą one dobroczynnych, wspierających układ krążenia kwasów omega-3 oraz białka. Jak najrzadziej należy jeść ryby wędzone, w których jest zbyt dużo soli. Dozwolone, a nawet zalecane, są ryby w puszkach: sardynki i szprotki. To jedno z bardziej wartościowych źródeł wapnia. Wapno znajdziemy także w produktach mlecznych.
W diecie kobiet po 50. roku życia nie może zabraknąć maślanki, kefiru, naturalnego jogurtu i mleka. Dietę warto wzbogacić o takie produkty jak: amarantus, komosa ryżowa, nasiona chia, hummus. W tym okresie należy unikać tłuszczy zwierzęcych, zamiast nich stosować należy tłuszcze roślinne: olej rzepakowy, kukurydziany, z pestek winogron, oliwę z oliwek.

- 22 kwietnia 2022
Jabłecznik na dietę
- 25 marca 2022
Dieta na masę 80 kg
- 22 lutego 2022
Jaka dieta jest najzdrowsza?
- 20 stycznia 2022
Jabłecznik na dietę
Dieta na masę 80 kg
Jaka dieta jest najzdrowsza?
Czy dieta rozdzielna ma sens?
Czym jest dieta redukcyjna?
Dieta a chore stawy
Dieta czekoladowa – gorzka prawda
Dieta na masę – na co szczególnie zwrócić uwagę?